Slekt1

Norwegian English


Artikler

Bygdebøker i Norge

I menyen til venstre kan du se nærmere på hvilke bygdebøker som er gitt ut i de forskjellige fylkene i Norge. Slekt1 ønsker å utnytte de mulighetene en digital bibliografi har, derfor publiseres innholdsfortegnelser/registre til de forskjellige bøkene etterhvert.

Hva er en bygdebok?

En bygdebok er et verk som beskriver et steds lokalhistorie. Dette blir ofte gjort gjennom en generell kulturhistorie som er en samlebetegnelse for en rekke kunnskaps- og forskningsområder (definisjon fra Store Norske leksikon) og en gård- og slektshistorie som fokuserer direkte på den enkelte gårds historie, med spesiell vekt på slektshistorien.

Hvordan er oversikten systematisert?

Slekt1 har valgt å systematisere de forskjellige bøkene etter det første stedsnavnet som er nevnt i bokens tittel. Derfor vil f.eks. Fredrikshald ikke stå under Halden. Dette gjøres fordi det er ingen garanti for at dagens kommuner eksisterer om 100 år, dermed slipper man arbeidet med å stadig endre i listen etterhvert som kommuner f.eks. slås sammen.

Innholdsfortegnelsene

Etter råd fra jurister ved Nasjonalbiblioteket blir ingen innholdsfortegnelser/registre publisert i bibliografien før nødvendige tillatelser er innhentet. Dette grunnlegger de med at en innholdsfortegnelse regnes som en del av et verk og er derfor også omfattet av åndsverksloven.

Innholdsfortegnelser som stammer fra bøker hvor vernetiden er løpt ut (70 år etter utløpet av forfatterens dødsår) vil bli digitalisert og ført inn i bibliografien fortløpende.

Send inn innholdsfortegnelse/register til bygdebok

Vi kan derimot ikke garantere at den blir publisert umiddelbart, men så fort nødvendige tillatelser er innhentet vil Slekt1 legge den ut. Ta kontakt på Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. .

Følg Slekt1 på Facebook

Søk i nettsidene


Nytt opplag av populære bøker
(Slekt1) Sveriges slektsforskerforbund har trykket...

200 år siden trollmannen fra Finnemarka ble født
(Liernett) Iver Knudsen ble født 2 dager før Drammen...


Okänd systers öde väckte starka känslor

(Svenska Dagbladet)   Intresset för släktforskning ökar och...


Født som Therese, døde som Andreas

(Sveriges Radio) I 1808 ble det født ei lita jente i...


Jeg er elven og elven er meg

(Slekt1) En fantastisk dokumentar som handler om...


DNA-tester viser at skotsk klan har vikingeblod

(Deadlinenews) DNA-tester på en skotsk klan ødela kravet...


GenealogyInTime Magazines topp 100

(Slekt1) I år som i fjor kommer GenealogyInTime...


Oväntade fynd på släktträdet med DNA-test

(Svenska Dagbladet) Allt fler gör det, släktforskar med hjälp...